Aktualności
Nowa oferta – Piecyk do pieczenia chleba
Kopułowy piec piekarniczy został rekonstruowany przez Pawła na podstawie XVI wiecznej ryciny obrazującej sposób przygotowania żywności w taborze (obozie) żołnierskim. Jest to przewoźny, niewielkich rozmiarów piecyk pozwalający wypiekać małe chlebki, bułki, jak też bardzo sprawnie gotować i smażyć potrawy w glinianych naczyniach.
Ze względu na mały ciężar (ok. 200 kg) jak też i niewielkie rozmiary (80 cm średnica, wysokość 40 cm) jest to oryginalne urządzenie do prowadzenia zajęć z archeologii doświadczalnej w kontekście kuchni średniowiecznej. Konstrukcja podstawy pozwala na przenoszenie, przewożenie, jak też łatwe magazynowanie piecyka. Wykonany jest według techniki zduńskiej polegającej na wielowarstwowym oblepianiu specjalną mieszaniną gliny, piasku i słomy, wiklinowego kosza posadowionego na polepie zwanej tokiem. Paweł buduje piecyk (przy dobrych warunkach atmosferycznych, czyli gdy glina schnie naturalnie, w okresie kwiecień-wrzesień) od dwóch do trzech tygodni.
Prowadzimy także warsztaty podczas których, uczestnicy uczą się samodzielnej budowy piecyka. Piecyki rozchodzą się jak świeże bułeczki, szczególnie sprawdzają się w czasie spotkań rodzinnych i z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.
Zamieszczone powyżej dwa zdjęcia są autorstwa Joanny Domskiej-Paluch z pracowni Artystyczna Dusza.